Friday, January 02, 2009

Een goed einde van 2008 en goed begin van 2009






Het begint bijna een traditie te worden dat we op oudejaarsdag gaan schaatsen op de tijdelijke ijsbaan in Bellevue. Bijna konden we de traditie niet voortzetten omdat de sneeuw die de afgelopen 2 weken gevallen is, het dak van de tent van de ijsbaan had laten instorten en alles eerst opgbouwd en opgeruimd moest worden. Maar op 32 December, was alles goed en konden we met oma naar de schaatsbaan. De dames op het ijs en ik foto's maken en warme chocolade-melk verzorgen. Na een uurtje op de baan, en Pablo aan de lijn gehad te hebben om 3:00pm (ook een traditie) konden we weer naar huis. Daar stond ons nog wat werk te wachten want we hadden het idee om oliebollen te gaan bakken. Nog nooit gedaan, maar met Koopmans mix moest het lukken. Maar ja, je wilt die olie lucht niet door je hele huis heen hebben, maar waar dan wel? Toen ging er een lichtje branden, we hebben een prima plek, de veranda. Dus tafeltje neergezet, de olie binnen, op het gas, eerst warm gemaakt, en toen verder gegaan op de camping branders die we hebben voor de vakantie. Ging prima. Opa, met zijn broer Otto, zijn oude ome Jantje als voorbeeld, die vroeger duizenden oliebollen gebakken hebben, ging enthousiast aan de slag en kwam terug met prima bollen. We moeten nu een recept vinden waarmee we het zonder de firma Koopmans kunnen doen en we hebben al een idee voor volgend jaar om een handeltje op te zetten voor onze Amerikaanse buurtgenoten. We noemen ze "Duvall bollen" en kunnen ze zelfs in de zomer verkopen. Amerikane eten alles wat uit de frituur komt, dus dat moet een hit worden. Om 12 uur de champagne ontkurkt en vuurwerk gekeken op de Space-needle. Duurt maar 10 min, maar ziet er spectacular uit.

1 comment:

Anila said...

Milo....
Bij deze mijn beproefd recept, het voldoet prima.
Opslaan en bewaren voor het volgend jaar of .....wanneer de lust je bekruipt.
Ik bak ze overgins in een wok, gaat lekker snel!
· Voor het beslag:
o 1 kilogram bloem
o 1 liter lauwe melk
o 80 gram gist
o 80 gram (zachte) boter
o 50 gram witte basterd suiker
o 20 gram citroensap
o 10 gram zout
o 3 eieren
o zonnebloemolie voor het frituren
· Voor het garnituur:
o 75 gram krenten
o 100 gram rozijnen
o 100 gram bigarreaux (gekonfijt fruit) in stukjes
o 200 gram appel (goudrenetten)
· Voor de afwerking: 1 bus poedersuiker
Beschrijving
· Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauwwarm water.
· Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm.
· Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken.
· Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen.
· Los de gist op in de lauwe melk.
· Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat.
· Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen.
· Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen.
· Let dus wel op, dat u de kom groot genoeg gekozen hebt, daar u anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst.
· Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen.
· Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van circa 175 graden.
Zij gebruikte daarvoor een natgemaakte juslepel, maar ik beveel indien u deze bezit een ijsbollenschep aan, die uiteraard ook even natgemaakt dient te worden.
· Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.
· Controleer het liefst af en toe, of de bollen gaar zijn van binnen. Dit kan ontstaan, doordat de olie te heet is of de bollen te groot.