Sunday, January 23, 2005

Jong geleerd, oud geleerd


Bo gaat prima op school en heeft er enorm veel lol in om naar de Stillwater Elemantry School te gaan. Elke dag komt ze met een vrolijke blik de school uit gelopen en we krijgen van de juf (Miss Carlson) ook heel veel feedback dat ze prima mee doet en ook qua leren alles prima begrijpt. Als ze iets niet kan overbrengen dan gebruiken ze een plaatjeswoordenboek dat we gekocht hebben en Bo en de juf wijzen dan aan wat ze bedoelen. Lukt dat niet dan is een telefoontje zo gepleegd om Jacq te vragen het toch even in het nederlands uit te leggen. Zoals bijvoorbeeld het brandalarm en de ontruimingsoefening die ze eens in de zoveel tijd hebben. Was toch goed dat Bo even gewaarschuwd was dat de sirenes afgingen en dat het een oefening was.
In een andere klas zit nog een nederlands jongetje van een familie die we niet kennen. Bo heeft hem al leren kennen ook zijn moeder is soms op school om mee te helpen. Dan kan Bo ook aan haar vragen om iets te vertalen als ze iets van Miss Carlson niet begrijpt. We moeten die mama nog een keer zelf ontmoeten want we hebben geen idee wie het zijn.
Voor Nova zijn we nu op zoek naar een pre-school want die is zeker toe aan contact met andere kinderen. Als we die niet op een schooltje zetten dan gaat ze zich vervelen en dat is niet wat we voor haar willen. Daarnaast gaat ze van ons geen engels leren, want wij spreken uiteraard nederlands tegen haar, dus daarvoor is het ook belangrijk. Nu nog even een goede pre-school vinden en dan aan de slag. Als laatste gaat Jacq binnenkort naar school. Engels weer even ophalen. Is een onderdeel van het verhuispakket van Microsoft en daar zullen we dan ook zeker gebruik van maken. Een beetje extra hulp en opbouwen van woordenschat is niet verkeerd hier in de US, waar niemand een tweede taal spreekt (behalve spaans om de schoonmaakster opdrachten te geven), meer dan 80% van de inwoners nooit het land zal uitgaan (en dus ook geen paspoort heeft) en men ook niet snapt waarom je iets anders dan engels nodig kunt hebben. Maar men is wel geduldig met mensen die de taal niet machtig zijn en vinden het prachtig als je het probeert en helpen je om je fouten te verbeteren. Hun redenatie is, jullie spreken beter engels dan wij nederlands (of duits, als ze denken dat je een duitser bent).

No comments: